Auberginebootjes met couscous en groente
Ik zag een keer zo'n recept op
internet, maar ik heb er deels mijn eigen draai aangegeven. Zo kan het wel verschillen
wat of hoeveel ik toevoeg. De ene keer is de aubergine heel erg groot en de
andere keer kleiner, waardoor ik weer meer groente toevoeg. Wat wel
belangrijk is bij een aubergine, is dat je deze goed verwarmt. Aubergines
bevatten namelijk stoffen die je eerst moet verwarmen voordat je deze kunt
opeten. Ik noem het trouwens bootjes, omdat ik ze er wel een beetje uit vind
zien als een soort bootjes.
Het originele recept komt van Fitbeauty.nl en is gebaseerd op 2 personen die er vlees bij serveerden. Er werd 1 aubergine gebruikt en per persoon aten ze dan een gevulde aubergineboot met vlees en nog wat mengsel van groente en couscous.
Mijn recept is gebaseerd op één
persoon en natuurlijk zonder vlees, waardoor ik wel één hele aubergine gebruik.
Hieronder zien jullie wat ik de laatste keer toegevoegd heb, de hoeveelheden
kunnen dus verschillen en wees vrij om zelf te experimenteren met groente en
kruiden.
♦ Oven of combimagnetron
♦ Mes
♦ Lepel
♦ 1 aubergine
♦ 25 gram volkoren couscous (mijne is biologisch: Smaakt)
♦ 25 gram volkoren couscous (mijne is biologisch: Smaakt)
♦ ca. 100 gram Paprika
♦ Champignons (ca. 25 gram had ik nog over)
♦ ca. 100 gram courgette
♦ ca. 100 gram tomaten
♦100 ml tomatenpuree of passata (Bio+ passata)
♦ Theelepel Chilipoeder
Voordat je begint kun je ervoor
kiezen om de courgette, de tomaat/tomaatjes, de paprika en de champignons
alvast in stukken snijden of dat te doen wanneer je de aubergines in de
oven/combimagnetron hebt gedaan. Ben je geen snelle snijder? Dan raad ik je aan
om het alvast te doen voordat je begint aan onderstaande stappen.
1 ♦ Verwarm
je oven of combimagnetron voor op 175 graden en zet een waterkoker aan met
water voor de couscous.
2 ♦ Snij het groene topje van de aubergine eraf. Meestal snij ik
eerst de blaadjes eraf en dan het steeltje, want de rest is prima te eten en
dus zonde om teveel af te snijden. Snij vervolgens met een mes in het
vruchtvlees van de aubergine en hol die uit met een lepel. Bewaar het
vruchtvlees even op een bordje of in een schaaltje.
Let Op! zorg ervoor dat de rand dik genoeg is, want anders zakt je
aubergine helemaal in en kun je de aubergine niet meer vullen. Het is mij al
een aantal keer gebeurd en dat vind ik toch wel jammer, haha.
Zie de foto
hieronder.
Het kan trouwens zo zijn dat het
vruchtvlees een beetje bruinig begint te kleuren, maar dat is niet erg.
3 ♦ Doe 100 ml tomatenpuree of tomaten passata in een koekenpan
en snij het vruchtvlees van de aubergine in stukjes en voeg die toe en verwarm
de pan. Olie is helemaal niet nodig. Roer alles af en toe even door.
4 ♦ Plaats de aubergine bootjes in de oven of combimagnetron en
verhit ze ongeveer 15 tot 20 minuten op 175 graden. Je kunt ze gewoon op
een rooster of bakplaat leggen. Zelf doe ik er wel altijd even bakpapier onder.
Let Op! Houdt de bootjes goed in de gaten, want de Aubergines kunnen
soms inzakken als ze te lang verwarmd worden. Elke aubergine is natuurlijk
anders.
5 ♦ Vervolgens doe je 25 gram volkoren couscous is een
schaaltje en giet er 50 ml kokend heet water in. Couscous bereid je namelijk
altijd met een dubbele hoeveelheid water. Dit moet ongeveer 10 minuten
intrekken.
6 ♦ Voeg na ongeveer 8 tot 10 minuten de courgette en paprika toe en
roerbak dit mee. Wanneer je denkt dat de ''auberginebootjes'' bijna klaar zijn,
kun je de tomaten en de champignons ook alvast toevoegen, want dan is alles
tegelijk klaar.
7 ♦ Voeg als laatste de chilipoeder en de couscous toe en roer het
nog even goed door. Wanneer de aubergines klaar zijn of dreigen in te zakken
haal je ze uit de oven/combimagnetron en vul je de aubergine bootjes tot ze vol
zijn. De rest heb ik tussen de bootjes geschept.
Eetmakelijk! Laat me even weten
wat je ervan vond.
Reacties
Een reactie posten